EC Consultancy Bedrijfsadvisering

Nieuws en blog

EC-Consultancy houdt met grote regelmaat een blog bij. Hier vindt u ook nieuwsartikelen.

Kom meer te weten over ons kantoor en onze werkzaamheden.

Ondernemers staan vaak voor ongewoon grote uitdagingen. In hoogtijden, met uitbreidingen, investeringen en groei, maar ook in tijden van neergang met bedrijfssanering of zelf beëindiging als dieptepunt.

Evenzeer geldt dit voor banken en financiers. Ook deze partijen zijn in afgelopen en huidige tijden geconfronteerd met dossiers die hun veel hoofdpijn hebben bezorgd.

Het bedrijf heeft geen misbruik gemaakt van het faillissementsrecht. Dat stelt de kantonrechter van de rechtbank Overijssel dinsdag. De rechter deed de uitspraak in een zaak die was aangespannen door de betrokken vakbonden FNV en CNV.

In de eerste helft van 2015 is het aantal faillissementen met ruim 25% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft faillissementsdossier.nl deze week bekend gemaakt. In totaal zijn in het eerste half jaar bijna 4000 bedrijven en instellingen failliet gegaan, een teruggang van 42% ten opzichte van 2013.

Atradius heeft haar voorspelling uitgebracht voor wat betreft het aantal faillissementen in 2015. Verwacht wordt dat het aantal faillissementen nog altijd 42% hoger zal zijn dan in 2007. Dit betekent wel een daling van circa 15% ten opzicht van 2014 (Atradius, 2015). Naar verwachting worden de detailhandel en gezondheidszorg het hardst getroffen.

Als communicatiedeskundige bij EC Consultancy krijg ik vaak de vraag hoe ondernemers hun klanten het beste kunnen bereiken. Waar het vroeger ging om brochures en flyers draait het tegenwoordig steeds meer om communiceren via social media zoals Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn en YouTube.

Er wordt nogal eens geadviseerd om bij structurele verliezen in een besloten vennootschap terug te keren naar een eenmanszaak of vennootschap onder firma.

Uit een door de fiscus ingesteld boekenonderzoek is een naheffingsaanslag voortgekomen. Deze naheffingsaanslag wordt inhoudelijk bestreden en de bezwaarfase loopt. De vennootschap verkeert in financieel “zwaar weer” en het is derhalve niet ondenkbaar dat de vennootschap op enig moment failleert. De invorderaar verleent uitstel van betaling.

Ondanks dat het aantal faillissementen pijlsnel daalt (Atradius, 2014), de economie weer enigszins herstelt en verschillende sectoren weer aantrekken is het voor vele ondernemers nog altijd hard werken om het hoofd boven water te houden. Ondernemingen bevinden zich nog steeds in zwaar weer. De 5 c’s van crisis helpen wat licht te werpen op de zwarte wolken boven de onderneming.

Over EC-Consultancy

Nieuws en blog

Contact

EC Consultancy
Bilderdijklaan 118
3723 DG Bilthoven

Postadres:
Postbus 37
3720 AA Bilthoven

Tel.: 030 2661205
Fax: 030 2610945
Email: info@ec-consultancy.nl