EC Consultancy Bedrijfsadvisering

De 5 C-s van Crisis

vr, 11/21/2014 - 00:00 -- Ermelinda Brouwer

Ondanks dat het aantal faillissementen pijlsnel daalt (Atradius, 2014), de economie weer enigszins herstelt en verschillende sectoren weer aantrekken is het voor vele ondernemers nog altijd hard werken om het hoofd boven water te houden. Ondernemingen bevinden zich nog steeds in zwaar weer. De 5 c’s van crisis helpen wat licht te werpen op de zwarte wolken boven de onderneming.

1. Constateer

Hoe verleidelijk het soms ook lijkt om struisvogelpolitiek te bedrijven, een tijdige constatering dat de zaken minder gaan is van levensbelang. Onthoud: niets doen is ook iets doen. In de praktijk zien we vaak dat problemen grotere proporties aannemen doordat te laat actie wordt ondernomen. 

2. Consulteer

Tijdig toegeven dat je als ondernemer niet alles zelf kunt. Het lijkt gemakkelijk maar de praktijk leert dat het nemen van deze stap voor een ondernemer bijzonder moeilijk is. Toch neemt de kans dat je het zware weer succesvol het hoofd kunt bieden toe naarmate hulp eerder ingeschakeld wordt. Laat je goed informeren en schakel de hulp in van iemand in die je problemen helder in kaart brengt én kan helpen bij het oplossen ervan. 

Daarnaast is het belangrijk om de regels van het spel goed uitgelegd te krijgen. Wat zijn bijvoorbeeld de regels met betrekking tot de crediteuren? Betalen van diegene die het hardst schreeuwt lijkt logisch maar leidt in geval van faillissement al snel tot bestuurdersaansprakelijkheid.

3. Communiceer

In goede tijden worden nieuwsbrieven gevuld, updates op LinkedIn geplaatst en afnemers en opdrachtgevers regelmatig op de hoogte gehouden. De bedrijfscommunicatie lijkt vanzelf te gaan. Maar als de onderneming in zwaar weer komt te verkeren klapt iedereen dicht. Terwijl het juist dan belangrijk is te blijven communiceren. Intern maar zeker ook extern. Bedenk dat de situatie ook voor afnemers en opdrachtgevers vervelend is. Het spel open en eerlijk spelen kan veel narigheid voorkomen.

4. Concludeer

Bedenk, al dan niet samen met een ingeschakelde adviseur, wat voor jouw onderneming het beste plan van aanpak is en voer dit uit. Neem de interne organisatie ook onder de loep. Wat is er mis gegaan en waarom? Moet ik intern wijzigingen doorvoeren om mijn onderneming uit het zware weer te trekken en te voorkomen dat het nog eens gebeurt? Bouw tussentijds momenten in waarop wordt bekeken of je nog op het juiste spoor bent. Durf conclusies te trekken. Ook als dit, in het uiterste geval, betekent dat je moet stoppen met je onderneming.

5. Continueer

Na regen komt zonneschijn. De praktijk leert dat met een flinke portie doorzettingsvermogen, hulp van buitenaf en een gedegen plan van aanpak continuering van de onderneming, in welke vorm dan ook,  vaak tot de mogelijkheden behoort.
 

Over EC-Consultancy

Nieuws en blog

Contact

EC Consultancy
Bilderdijklaan 118
3723 DG Bilthoven

Postadres:
Postbus 37
3720 AA Bilthoven

Tel.: 030 2661205
Fax: 030 2610945
Email: info@ec-consultancy.nl